Pascal/fi
│
Deutsch (de) │
English (en) │
español (es) │
suomi (fi) │
français (fr) │
Bahasa Indonesia (id) │
italiano (it) │
português (pt) │
Pascal on ohjelmointikieli, jonka Niklaus Wirth suunnitteli 1970-luvulla. Se oli tarkoitettu yleiskäyttöiseksi. Luettavissa olevan syntaksin ja strukturoidun koodin ansiosta se sopii myös opetustarkoituksiin.
"Toisinaan on väitetty, että Pascal on suunniteltu opetuskieleksi, vaikka se on oikein, sen käyttö opetuksessa ei ole ainoa tavoite. Itse asiassa en usko työkalujen ja formalismien käyttämiseen opetuksessa, jotka ovat riittämättömiä mihin tahansa käytännön tehtävään. " - Niklaus Wirth vuonna 1984 ACM A.M. Turing palkinnon luento.
Erilaisten toteutusten suosion vuoksi, kuten alkuperäisen UCSD Pascal 1980-luvulla sekä Borland Internationalin kehittämä Turbo Pascal MS-DOS ja Microsoft Windows käyttöjärjestelmille, Delphi Microsoft Windows ja Kylix toteutus (Delphi for Linux) Pascal-ohjelmointikielestä on tullut tarpeeksi tehokas käytettäväksi yleiskäyttöisten sovellusohjelmien kehittämiseen.
Esimerkkejä siitä, kuinka tehokas Pascal-kieli on -
- Alkuperäinen UCSD Pascal kääntäjä ja suurin osa sen ajoaikaisesta järjestelmästä oli kirjoitettu Pascalilla.
- Borland Internationalin Turbo Pascal -versio 6 jossa on ohjelmaeditori ja integroitu kehitysympäristö kirjoitettiin Pascalilla.
- Turbo Pascalin osana luotu kehys, jonka avulla käyttäjät voivat suunnitella tiettyjä sovellusohjelmia vastaavia sovelluksia, jota kutsuttiin nimellä Turbo vision, kirjoitettiin Pascalilla
- FPC Pascal kääntäjä on kirjoitettu Pascalilla.
- Lazarus ohjelman kehitysympäristö on tehty Pascalilla.
- Ensimmäiset versiot TeX:stä joka on tieteellisen julkaisun ja yhtälöasetusten korkean tason kieli ja Mac OS, yksi vaikuttavimmista käyttöjärjestelmistä, kirjoitettiin Pascalilla.
Pascal on käännettynä kielenä yhtä nopea ja siinä on sama kapaseetti kuin C:ssä. Kun siinä on olio-ominaisuuksia ( Object Pascal ), jotka tuovat sen ajan tasalle. Free Pascal Lazarus IDE: n avulla on loistava tapa kehittää GUI-sovelluksia helposti ja vapaasti, sillä useimmat muut vaihtoehdot eivät voi vastata. Monet yleisesti käytetyistä ohjelmointikieleistä ovat suljettuja lähdekoodiltaan tai muuten riippuvat kaupallisista yrityksistä. Muut vaihtoehtoset ovat useimmiten hitaita (tulkittuja) komentosarjakieltä, joita on paljon vaikeampaa käyttää esim. GUI-lomakkeiden kehittämisessä.
"Voin tehdä kaiken Pascalilla, joka voidaan tehdä C: llä, mutta tyylikkäämmin." - Ingemar Ragnemalm, huomioitu ohjelmoitsija ja kirjailija.
Pascalin voimavarojen puolustus löytyy [1]